7 Temmuz 2013 Pazar

Monet’nin Bahçesi Sergisi (9 Ekim 2012 - 6 Ocak 2013)



S.U. Sakıp Sabancı Müzesi Monet sergisi müzede sergilenen daha önceki sergiler gibi unutulmaz ve etkili bir sergi tasarımıyla ziyaretçilere sunulmuştur. Sergi salonundan içeriye girdiğiniz an ilk olarak sizleri Oscar Claude Monet’nin dünyasına götüren özenle seçilmiş seslerin ve video gösterimlerinin bulunduğu bir giriş koridoru karşılamaktadır. Ardından, sanatçı hakkında hazırlanmış kısa bir tarihçeyi okuduktan sonra sanatçıya ait olan birkaç tane kişisel eşyayı görme fırsatını da yakalamış oluyorsunuz. Sergiyi gezerken karşılaşılan bu küçük sunumlar ziyaretçilere, sanatçının nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu hayal ettirmektedir. Sanatçının kişiliği hakkında edinilen bilgilere ek olarak bir de yaşamış olduğu 20. yüzyılın ilk çeyreğindeki Fransa’nın nasıl bir sosyal yapıda olduğunu belirten bilgiler de sergiyi desteklemektedir.
Kronolojik olarak sergilenen tablolar ziyaretçileri keyifle inceleyecekleri renkli bir dünyaya davet etmektedir. Bu davet eserlerin sergi alanına özenle yerleştirilmesinden ve aydınlatma tekniklerinin de aynı incelikle düşünülüp uygulanmasından doğmaktadır. O an sergilenen eserlerin gözleri yormayan ve rahatsızlık vermeyen aydınlatma elemanları ile aydınlatılarak ziyaretçilerin hizmetine sunulması ve tercih edilen bu yöntem ile mimari elemanların ikinci plana indirgenmesi müzecilik açısından çok olumlu bir uygulamadır. Ayrıca sergi salonunda sergilenen eserlerin türlerine ve içerisinde barındırdığı renklere göre sergi alanının tasarlanması da bir diğer olumlu uygulamadır. S.S.M. değerli olanın o an müze içerisinde sergilenen eserlerden başka bir şey olmadığını ve mimari elemanların yalnızca müzenin koruyucu kabuğundan başka bir görev görmediğini de ziyaretçilere göstermektedir.
Monet’nin kendi bahçesinde yetiştirdiği çiçeklerine olan tutkusunu onun yaptığı tablolardan görüp keşfetmek ziyaretçilere ayrı bir heyecan yaşatmaktadır. “Sanatçının gözünden o tutkuyu görmeye çalışmak ve aynı hisleri tatmayı denemek!” bu olsa gerek. Müzedeki sergi gezinizi yaptığınız o an sanki “Gverny Bahçesi”inde gezintiye çıkmışsınız ve ardından da akşam güneşin batışını izliyormuşsunuz hissini yaşatmaktadır. Bununla birlikte, monografik bir sergileme türüyle karşılaşan müze ziyaretçileri Monet hakkında tam bir bilgi ile bilgilendirilmiş olarak müzeden ayrılmaktadırlar. Ayrıca S.S.M’nin düzenlenmiş olduğu “Monet’nin Bahçesi Sergisi”nin ziyaretçilere sunulma tarihi bilinçli olarak seçilmiştir. Çünkü sanatçının doğum günü olan 14 Kasım tarihi dünya genelinde kutlanılmaktadır ve bu kutlamaya da Türkiye’den S.S.M. ziyaretçileri ile birlikte eşlik etmiştir.

Hiç yorum yok: